> Ga naar content
Gratis verzending in NL vanaf 49,- / EU vanaf 100,-
Plantpower duurt... één dag | voor 16u besteld = vandaag verzonden

Waarom is gember goed voor je?

10 reasons why.. GEMBER!

Dit onooglijke worteltje heeft zoveel goede eigenschappen dat we zo 10 redenen op kunnen sommen waarom je het elke dag zou moeten nemen. In ons kruidenlabo schaven en drogen we de gember natuurlijk zelf. Een tijdrovend werkje (#monnikenwerk) maar het is de moeite waard. Prachtige gedroogde gemberflakes om thee van te maken of in gerechten te verwerken.

1. Gember is ontstekingsremmend

Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer. Deze actieve stof in gember wordt 6-gingerol genoemd. Soms heb je vage, sluimerende klachten waarvan de oorzaak een ontsteking is. Gember kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes. 

2. Gember helpt (menstruatie-)pijn verminderen

Gember is al eeuwenlang een kruid dat wordt gebruikt tegen allerlei pijnen waaronder menstruatiepijnen. Uit een onderzoek onder 150 vrouwen bleek dat, als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember werd ingenomen, dit de pijn even effectief bleek te verlichten als ibuprofen. 

3. Gember vermindert artrose en (reumatische) artritis

Vooral veel vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met gewrichtsklachten. Er komt steeds meer onderzoek dat uitwijst dat dit niet het gevolg is van slijtage maar van chronische ontstekingen. Gember helpt enerzijds deze chronische ontstekingen tegen te gaan, maar bestrijdt ook de pijn. Een studie onder 247 mensen met artrose (vaak de voorloper van artritis) liet zien dat degenen die een extract van gember kregen minder pijn hadden, waardoor ze ook minder pijnmedicatie nodig hadden.

4. Gember verhoogt de opname van voedingstoffen

Ondanks de toename van vrouwen met overgewicht zijn veel vrouwen toch ondervoed; niet in calorieën maar in voedingstoffen. Dit zou wel eens de reden zijn kunnen zijn waarom je lichaam (te) vaak om eten blijft zeuren: je lichaam heeft dan te weinig voedingstoffen om jou gezond te houden en schreeuwt om aanvulling. Gember kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen en helpt dus op deze manier met een gezond eetpatroon.

5. Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans

Nog een manier waarop gember je kan helpen bij een gezond eetpatroon. Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er insuline in je bloed circuleert; zolang er insuline in je bloed zit is het onmogelijk om af te vallen. Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen. 

6. Gember helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid

Gember stimuleert de alvleesklier om verschillende enzymen te produceren. Hierdoor wordt je spijsvertering enorm gestimuleerd. Het verhoogt daarbij de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan. Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen waardoor winderigheid kan verminderen en zorgt gember voor meer speekselaanmaak, waardoor het voedsel beter verteerd wordt. Hiermee ondersteunt gember je ook gelijk wanneer je een paar kilo’s willen afvallen.

7. Gember heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen

Griep en een verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt. Er zijn een aantal bacteriën en virussen die gevoelig zijn voor gember en die graag het veld ruimen als ze hiermee in contact komen.

8. Gember verbetert hersenfuncties

Van oudsher wordt gember al ingezet om het geheugen te verbeteren. In een studie waarbij 60 vrouwen van middelbare leeftijd waren betrokken bleek dat een dagelijkse inname van gember hun reactiesnelheid en concentratie- en denkvermogen verbeterde. Er zijn veel studies met ratten die aantonen dat gember bescherming kan bieden tegen de achteruitgang van hersenfuncties bij het ouder worden, waaronder Alzheimer en dementie. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de ontstekingsremmende werking van gember.

9.  Gember is een anti-oxidant (en nog meer)

6-gingerol, shogaol en zingiberene zijn de meest belangrijke bouwstoffen van gember en hebben antioxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen. Antioxidanten zijn stoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze kunnen vrije radicalen opsporen en uitschakelen. Vrije radicalen ontstaan tijdens de stofwisseling, maar ook ten gevolge van UV-straling (van de zon) en door te roken. De antioxidanten helpen om schade in de lichaamscellen te voorkomen.

10. Gember gaat misselijkheid tegen

Last but not least: Met gember kun je ook misselijkheid bestrijden. Laat een paar flinters gedroogde gember trekken in een mok of een kan met heet water en drink het met kleine slokjes op.