> Ga naar content
Gratis verzending in NL vanaf 49,- / EU vanaf 100,-
Plantpower duurt... één dag | voor 16u besteld = vandaag verzonden

Schuim | Go of No Go?

Hoe ontstaat schuim? 

Iedereen kent het wel, cosmetica producten die bij gebruik een hoop schuim geven. Maar wist je ook dat veel schuim eigenlijk een heel slecht teken is? Dit schuim kan alleen ontstaan wanneer er oppervlakactieve stoffen in het product zitten. Ook wel agressieve wasstoffen zoals natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES). Deze stoffen hebben de eigenschap zowel hydrofiele (waterminnende) als lipofiele (vetminnende) delen te hebben, waardoor ze in staat om olie en vuil van het huidoppervlak te verwijderen. Dat doen ze ook zeker, maar op een veelste agressieve manier voor de huid. Het effect is dan vaak irritatie en uitdroging van de huid. Dit geldt voor je lichaam (douchegels) en voor je gezicht (gezichtsreinigers). Eigenlijk geldt; hoe minder schuim, hoe beter voor je huid. Logisch, want hoe meer schuim, hoe meer was en schuim-stoffen er gebruikt zijn. 

Wat zijn de effecten op de huid?

Schuimende producten zorgen ervoor dat de natuurlijke oliën van de huid worden verwijderd. Een té grondige reiniging dus. De natuurlijke oliën zijn essentieel voor het behoud van de vochtbalans en bescherming van de huid. Wanneer deze oliën worden verwijderd is er een grote kans op uitdroging, gevoeligheid, irritatie en ontstekingen. Wanneer de huid uitdroogt gaat ze als gevolg overcompenseren. Je huid gaat nu extra veel olie (talg) produceren om weer in balans te komen. Dit kan dan weer leiden tot verstopte poriën, wat weer tot onzuiverheden of acné leidt. Het beste is om een milde reiniger te gebruiken ZONDER schuim, mét voedende ingrediënten. De Herbal Facewash bevat bijvoorbeeld naast reinigende ingrediënten zoals Lavendel, Rozemarijn en Cipres ook voedende oliën zoals Jojoba. Of de Calming Cleansing Oil met Lavendel en Zoete Amandelolie. 

Voor je lichaam geldt hetzelfde: schuimende douchegels kunnen zorgen voor een droge huid met daarbij uitslag of bultjes. Probeer eens een twee weken een natuurlijke douchegel te gebruiken en je zult versteld staan van het verschil. Onze grote favoriet die de huid echt mega verzacht is de 100% natuurlijke  Herbal Shower Cream. Daarnaast de Hand & Body wash van NordLAB als je van een wat sterkere geur houdt!