> Ga naar content
Gratis verzending in NL vanaf 49,- / EU vanaf 100,-
Plantpower duurt... één dag | voor 16u besteld = vandaag verzonden

Onze verpakking | Waarom gebruiken we (nog) plastic?

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom we nog plastic verpakkingen gebruiken voor onze producten. Wij zijn daar zelf ook niet helemaal happy mee. Toch vinden we het (voor nu) de beste oplossing. Hieronder leggen we uit waarom. 

1. We doen niet mee aan de 'green marketing' die veel merken wel bedrijven. In onderstaand stuk van Plastic Soup Foundation lees je over de schijnoplossingen die veel bedrijven bieden en waar ze voornamelijk zelf beter van worden.

2. Onze verpakkingen zijn niet van gerecycled materiaal, maar kunnen wél gerecycled worden. Het plastic mag bij PMD en kan hier goed uit gefilterd worden. De glazen flesjes mogen in de glasbak (even het pompje eraf halen en bij het plastic doen!) Kijk op de afvalwijzer voor meer informatie.

3. We zouden recycled verpakkingen vanuit China kunnen laten invliegen, maar A. dat levert een onevenredige belasting voor het milieu op vanwege het vervoer en B. vinden wij het niet transparant genoeg om er zeker van te zijn dat dit écht is en C. Zie hieronder het stuk over de moeilijkheden die er nog zijn met recycled materials.

4. We gebruiken 'singlematerial' flacons, zonder smeltfolie eromheen, wat bijna elke andere plastic cosmeticaverpakking wel heeft om het een mooi 'jasje' te geven. Dit smeltfolie laat zich moeilijk recyclen. Ook verpakken we onze flesjes niet in een extra doosje, met daaromheen weer een folie.

Ondertussen vinden we steeds meer alternatieven in glas, wat nog altijd het best te recyclen materiaal is.

Afvalplastic wordt in Nederland gemengd ingezameld om te worden gerecycled. Dat plastic kan niet worden gebruikt om er weer dezelfde producten mee te maken, zoals voedselverpakkingen. Tot voor kort werd een deel van het westerse afvalplastic geëxporteerd naar China, om daar te worden gerecycled. Maar dat land accepteert ons afvalplastic niet langer. De exportstromen hebben zich verlegd naar andere Aziatische landen, maar ook die gaan eisen stellen of sluiten de poorten. Ook is er een deel dat niet verhandeld kan worden en daarom wordt verbrand. De suggestie is dat de plasticsoep door plasticrecycling opgelost kan worden, omdat in theorie alle plastic opnieuw gebruikt wordt. In werkelijkheid is tot op heden slechts 9% van al het wereldwijd geproduceerde plastic gerecycled en is het merendeel van deze materiaalstroom ook nog eens van inferieure kwaliteit. Recycling is vooralsnog downcycling, waardoor ook het gebruik van nieuw virgin plastic onverminderd groot blijft. Bron: Plasticsoupfoundation

Bioplastic is gemaakt van planten zoals aardappels, maïs of rietsuiker. Dat zijn hernieuwbare grondstoffen: je kunt ze steeds opnieuw aanplanten. Dat is het voordeel ten opzichte van gewoon plastic: dat is gemaakt van aardolie, een grondstof die opraakt. Sommige bioplastics hebben dan ook een lagere CO2-uitstoot dan gewoon plastic. Maar gerecycled plastic scoort ook niet slecht op grondstofgebruik en energiegebruik. En bioplastic wordt op dit moment, behoudens glazen op sommige festivals. nog niet apart gerecycled, gewoon plastic wel.

Een nadeel van bioplastic is dat er (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen en landbouwgrond nodig zijn voor de productie. Het maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen kost energie en ze vervuilen de bodem en het water. Wereldwijd is er steeds minder goede landbouwgrond, en die wordt ook gebruikt voor andere dingen zoals voedsel, hout, katoen, veevoer en biobrandstoffen. Bron: Milieucentraal.nl