> Ga naar content
Gratis verzending in NL vanaf 49,- / EU vanaf 100,-
Plantpower duurt... één dag | voor 16u besteld = vandaag verzonden

#donderdagzonderdag : phenoxyethanol

Hoewel de informatie over ingrediënten in skincare net als bij voeding ook steeds transparanter wordt is het toch nog altijd een uitdaging om niet om de tuin geleid te worden. We houden je op #donderdagzonderdag op de hoogte van onze ontdekkingen van dingen die je zeker niet op je huid wil smeren. En 'it goes without saying' dat je zulke toevoegingen natuurlijk in GEEN ENKEL abbeyLAB product zult vinden!

Bijna alle reguliere verzorgingsproducten bevatten verschillende schadelijke en hormoonverstorende stoffen. Wanneer je etiketten leest let dan in ieder geval op de ingrediënten SLS, ftalaten en alles wat eindigt op ‘paraben’.

Phenoxyethanol

We zien gelukkig steeds minder producten met parabenen (een conserveermiddel wat veel gebruikt wordt in verzorgingsproducten). Da's mooi. In plaats daarvan wordt nu steeds vaker het 'veiliger' alternatief Phenoxyethanol gebruikt (of ethylene glycol monophenyl ether). Zelfs gecertificeerde organische skin care producten bevatten deze stof als 'veilig alternatief'. Maar is het dat ook?

Phenoxyethanol is een chemische bacteriedodende stof die bij inademing kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn en verstoorde werking van het centraal zenuwstelsel. Bij proefdieren veroorzaakte pehnoxyethanol vruchtbaarheidsproblemen en zelfs in lage dosis ontstond er huidirritatie. Phenoxyethanol staat dan ook in de top 10 van meest voorkomen allergieën. Deze giftige stof wordt daarom in de EU in cosmetische producten slechts toegestaan tot een maximale concentratie van 1%. Maar omdat dit conserveringsmiddelen in zoveel producten voorkomt, wordt de maximaal “veilige”dosis door de nietsvermoedende consument makkelijk dagelijks overschreden. Met name voor kinderen en vrouwen die borstvoeding geven is het oppassen geblazen, want kinderen en baby’s lopen extra gevaar een te hoge dosis binnen te krijgen. Naast het feit dat penoxyethanol een giftige stof is die veel schade kan aanrichten wanneer het in je lichaam terecht komt, werkt het ook zeer uitdrogend op de huid doordat het een extreem ontvettende werking heeft. Het is dus niet vreemd dat dit een droge, trekkerige en vochtarme huid tot gevolg heeft.